Skip to content

Det svære valg… Køb eller lej dine maskiner?

15. september 2017

Rent or buy?Det er den tid på året. Du skal have nyt materiel. Din gamle er måske slidt op, dine arbejdsområder stiller nye krav, eller lysten til at prøve nye maskiner spirer i dig. Årsagerne kan være mange, men alle efterlader de samme spørgsmål – skal du købe eller leje? For mange kan det være en svær beslutning, for hvad der i virkeligheden er bedst afhænger af flere ting. Fordele og ulemper findes, hvad enten du ønsker at købe eller leje, så derfor vil jeg bruge den næste spalteplads på at ridse kridtstregerne op, så du er klædt godt på, når tiden er.

Penge er binært, matematik, købekraft – altså en uundgåelig størrelse når det igen er blevet investeringstid. Enten har du pengene, ellers så har du ikke. Derfor er det bankkontoen du i første omgang skal skue til, hvis du ønsker en ny maskine. Når det så er sagt, skal du tænke over i hvilket omfang maskinen skal bruges, hvad den skal bruges til, og hvornår den skal bruges.  Overvej dernæst de variable- samt faste omkostninger såsom skat, service, reparation, transport og benzin. Det lyder kedeligt… men ekstremt vigtigt.

Kommer maskinen til at samle støv, eller er det en bærende del af din forretning? Stil dig selv det spørgsmål, inden du går til lommerne. Kommer du til at bruge maskinen flittigt, vil det være en god idé at købe fremfor at leje. Det vil simpelthen blive en billigere investering set over en længere periode. Omvendt hvis maskinen er sæsonbestemt eller du på forhånd ved, at maskinen udelukkende skal bruges til et projekt, kan der være økonomiske fordele i at leje.

Har du ingen eller lidt erfaring med maskinen kan det ligeledes være et incitament til at leje. Herigennem kan du få føling med maskinen, hvorefter du kan købe i så fald maskinen matcher dine krav og behov.

Fordele og ulemper ved køb:

Fordele:

 • Det bedste valg hvis maskinen er en central det af din forretning.
 • En fordelagtig langtids-investering. Få penge retur, når maskinen en dag skal sælges.
 • Billigere på længere sigt
 • Benyt udstyret, når det passer dig!
 • Der kan være skattemæssige fordele.

Ulemper:

 • Maskiner er dyre. Det kan være en risikabel investering.
 • Køber du en brugt maskine skal du især være opmærksom på vedligeholdelse, reparationer samt serviceomkostninger.

Fordele og ulemper ved leje:

Fordele:

 • At leje er en god løsning, hvis du kun skal bruge maskinen for en kort periode.
 • Lille eller ingen økonomisk risiko.
 • Mulighed for at leje de seneste maskiner. Noget der som regel kun tilfalder større landbrug eller entreprenørvirksomheder.
 • Ingen vedligeholdelse. Den klarer udlejeren.
 • Større mulighed for support i tilfælde af maskinkomplikationer.
 • Lav one-off betaling

Ulemper:

 • Dårlig langtidsinversting.
 • Ved du på forhånd, at maskinen er en central del af forretningen, er det dyrere at leje på længere sigt.
 • Overskrides tidsplanen, er det ikke sikkert at samme udstyr kan lejes.

 

 

 

 

No comments yet

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: